Huidtest

PATIËNTENINFORMATIE POLIKLINIEK ALLERGOLOGIE
Update januari 2011
© Nederlandse Vereniging voor Allergologie

Inleiding

Allergische reacties worden naar ontstaansmechanisme ingedeeld in verschillende typen. De meest voorkomende reactie is de zogenaamde type I ofwel IgE gemedieerde reactie. Stoffen die zo'n reactie kunnen veroorzaken noemt men allergenen. Allergenen komen voor in de inademingslucht, etc. (zoals huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren en schimmels), in voedingsmiddelen, geneesmiddelen en insectengiffen.

Het doel van de huidtest

Het onderzoek naar de IgE antistoffen van een directe type allergische reactie wordt vaak met behulp van de huidtest uitgevoerd. Hierbij wordt de algemene stof net onder de huid ingebracht middels inspuitingen (de intracutane test) of met speciale naaldjes door de huid ingebracht (de priktest of percutane test). Het is de bedoeling om in de huid een allergische  reactie op te wekken. Indien er sprake is van een allergische reactie dan ziet men een zwelling ontstaan met een rode hof eromheen.

Uitvoering

Bij de intracutane test wordt een kleine hoeveelheid (0,03 ml) allergeenoplossing oppervlakkig in de huid ingespoten. Bij de priktest worden eerst de oplossingen met allergeen op de huid gedruppeld, waarna de opname in de huid wordt bevorderd door een prikje door de druppel tot in de huid.
Vaak wordt de intracutane test gebruikt bij het onderzoek naar een allergie voor stoffen in de lucht (de zgn. inhalatie-allergenen) en de priktest vooral bij het onderzoek naar voedselallergie. Met de priktest kunnen ook op speciale wijze verschillende voedingsmiddelen getest worden, namelijk via de "prik-prik" test. Hierbij wordt het naaldje eerst in het betreffende verse voedingsmiddel geprikt en vervolgens in de huid. Bij zuigelingen en jonge kinderen kunnen priktesten in het algemeen goed uitgevoerd worden.
Wordt bij het aflezen van een positieve intracutane test (na 20 minuten) en/of priktest ( na 15 minuten) een allergische reactie gezien die bestaat uit een allergische reactie dan ziet men ter plekke een zwelling met een rode hof, welke ook kan jeuken. Deze huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult. Deze uitslag wordt vergeleken met twee controleprikken, namelijk één met alleen de oplosvloeistof van het allergeen (negatieve controle); en één met een histamineoplossing (positieve controle). Het aantal prikjes kan variëren van 10 - 30 per keer.

Bijwerkingen

Een reactie elders in het lichaam door de test is zeldzaam. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Wel kunt u jeuk verwachten ter plaatse van de
test. Mocht u tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten dan dient u dit direct te melden. Deze klachten kunnen terstond behandeld worden door de arts. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer 6 uren opnieuw op die plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dagen. Een huidtest heeft in het algemeen geen nadelige invloed of belemmering voor uw verdere dagelijkse bezigheden.
Mocht u het vermoeden hebben dat u door prikken flauw zou kunnen vallen, dan kan de huidtest beter uitgevoerd worden terwijl u ligt. U moet dit dus van tevoren aangeven.

Medicijnen die de uitslag beïnvloeden

Het is van belang voor de beoordeling van de huidtest dat u geneesmidelen met een antiallergische werking tijdig staakt. Het gaat daarbij vooral om de zogenaamde antihistaminica
tabletten en drankjes die 3 dagen voorafgaand aan de test niet meer gebruikt mogen worden. Overige medicatie zoals inhalatoren, neussprays en oogdruppels mag u blijven gebruiken.
Minimaal 3 dagen tevoren staken:
Acrivastine Semprex
Alimemazine Nedeltran
Cetrizine Zyrtec
Cinnarizine Cinnipirine
Clemastine Tavegil
Cyclizine Marzine
Cyproheptadine Periactin
Deptropine Deptropine FNA
Desloratidine Aerius
Dexchloorhyrdinaat Polaramine
Deimenhydrinaat Dramamine
Dimetidine Fenistil
Ebastine Kestine
Fexofendaine Telfast
Hydroxyzine Atarax/Navicalm
Ketotifen Zaditen
Levocetirizine Xyzal
Loratidine Claritine/Allerfree
Mebhydroline Incidal
Meclozine Suprimal
Mizolastine Mizollen
Oxatomide Tinset
Oxomemazine Doxergan
Promethazine Phenergan
Terfenadine Triludan (Forte)
Andere geneesmiddelen moet u met uw behandelend arts overleggen.
N.B. Laat het insmeren van bodylotion, cremes en dergelijke op rug en armen (waar getest moet worden) op de dag van het onderzoek achterwege.